[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت‌نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فعالیت‌های انجمن::
اصول اخلاقی::
بانک‌ها و نمایه نامه‌ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: ارزیابی ضریب تاثیر سال ۱۴۰۰
:: شماره ۳۵ نشریه
..
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
فرم تعارض منافع و تعهد نویسندگان
نویسنده گرامی، تکمیل و ارسال فرم تعهد نویسندگان و فرم تعارض منافع در زمان ارسال مقاله الزامی است.
جهت دریافت فرم، روی کلمه فرم مورد نظر کلیک فرمایید و پس از تکمیل، در قسمت فایل‌های پیوست قرار دهید.
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۴ نتیجه برای حزباوی

لیلا بابایی، محمدحسین جلیلی، زینب امین زاده، فریدون سلیمانی، زینب حزباوی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

منحنی تداوم جریان (FDC) بیان‌گر توزیع فراوانی جریان آب در یک بازه زمانی است که به‌طور گسترده‌ در هیدرولوژی برای ارزیابی طیف‌های مختلف کاربرد جریان آب رودخانه‌ها استفاده می‌شود. لذا، توسعه یک مدل و روش مناسب برای برآورد آن در حوضه‌های فاقد آمار ضروری است. در همین راستا، در پژوهش حاضر، از مدل‌سازی مبتنی بر رگرسیون غیرخطی، برای تهیه FDC بر اساس داده‌های دبی جریان آب (مترمکعب بر ثانیه) و بارش (میلی‌متر) در دوره آماری ۱۳۸۱-۱۳۹۲، مساحت (کیلومترمربع) و شیب متوسط (درصد) حوضه‌های بالادست مربوط به ۳۰ ایستگاه استان اردبیل استفاده شد. برای تحلیل رگرسیون غیرخطی، حدود ۷۰ و ۳۰ درصد ایستگاه‌ها به ترتیب برای واسنجی و اعتبارسنجی در نظر گرفته شدند. توسعه مدل برآورد FDC شامل چندین مرحله ازجمله بی‌بعد کردن داده‌های جریان دبی، نرمال‌سازی، تعریف پارامترهای معادلات رگرسیون غیرخطی و محاسبه چارک‌ها بوده است. درنهایت پس از آزمون رابطه‌های مختلف، رابطه Q=۰,۰۰۰۰۲۳۸۵(AP)۰,۵۷۱S۰,۸۴۵  با در نظر گرفتن تمام متغیرهای ورودی با ضریب تعیین (R۲) برابر با ۷۸/۰ و میانگین قدر مطلق خطا (MAE) برابر با ۰۲۱/۰ به‌عنوان رابطه نهایی برای مدل‌سازی FDC در حوضه‌های فاقد آمار معرفی شد.


الهام عزیزی، رئوف مصطفی‌زاده، زینب حزباوی، اباذر اسمعلی‌عوری، شهناز میرزایی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده

در سال‌های اخیر جهان با پدیده‌های زیادی روبه‌رو بوده است. از بین پدیده‌های طبیعی، سیل به‌دلیل تأثیرات نامطلوب آن توجه زیادی را به خود جلب کرده است. بیش از نیمی از تخریب و خسارات ناشی از سیل جهانی در قاره آسیا رخ می‌دهند که باعث تلفات جانی، آسیب به زیرساخت‌ها و ایجاد رعب و وحشت در جوامع نیز می‌شوند. افزایش تاب‌آوری برای سیستم‌های شهری جهت مقابله و به‌حداقل رساندن خطرات پدیده سیل حیاتی است. این موضوع مسلماً در ایران اهمیت بیش‌تری دارد، چراکه افزایش فراوانی سیل یک نگرانی قابل‌توجه برای بسیاری از مناطق این کشور است. علی‌رغم وجود پژوهش‌های زیاد در ایران، هنوز مسئله آسیب‌پذیری حوزه‌های آبخیز به‌طور جامع و چندبعدی توسط جامعه علمی پوشش داده نشده است. بنابراین، پژوهش حاضر باهدف سنجش آسیب‌پذیری سیل در ۲۶ حوزه‌ آبخیز استان اردبیل بر اساس ۱۹ معیار و ۳ عامل مختلف برنامه‌ریزی‌شده است. برای محاسبه معیارها از داده‌های هواشناسی و هیدرولوژی، لایه‌های اطلاعاتی و نقشه‌های قابل‌دسترس، سالنامه‌های آماری و مطالعات پیشین بهره گرفته شد. هم‌چنین، از روش آنتروپی شانون برای وزن‌دهی معیارها و از روش ویکور برای رتبه‌بندی حوزه‌های آبخیز از نظر سه عامل در معرض قرارگیری، حساسیت و تاب‌آوری و نیز آسیب‌پذیری سیل استفاده شد. یافته‌های پژوهش نشان داد که از نظر عامل در معرض قرارگیری، حوزه‌های آبخیز مشیران، فیروزآباد و گیلانده، از نظر عامل حساسیت، حوزه‌های آبخیز هیر، باروق و لای بالاترین رتبه را به‌خود اختصاص دادند. علاوه بر این، حوزه‌های آبخیز پل سلطانی، حاج‌احمدکندی و باروق دارای تاب‌آوری بسیار زیاد در برابر سیل به‌ترتیب با رتبه‌ ۱ تا ۳ هستند. نتایج رتبه‌بندی آسیب‌پذیری سیل نیز نشان داد که حوزه‌های آبخیز دوست بیگلو، مشیران و سامیان با رتبه‌های ۱، ۲ و ۳ بیش‌ترین آسیب‌پذیری را دارند.

محمود احمدی، محمد کمانگر، زینب حزباوی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

رطوبت خاک، متغیر مهمی در سیستم‌های اقلیمی، هیدرولوژیکی و اکولوژیکی است که فرآیندهای جوی را به سطح زمین پیوند می‌دهد. سامانه‌های بارشی سال آبی ۹۸-۱۳۹۷به‌طور ناهنجاری باعث بارش‌های بیش‌ازحد نرمال در استان فارس شده و تغییرات عمده در رطوبت سطحی خاک را ایجاد کردند. هدف از این پژوهش تحلیل مکانی تغییرات رطوبت خاک قبل و پس از بارش‌های سنگین بهاره در استان فارس با استفاده از تصاویر ریزمقیاس‌سازی شده راداری است. با استفاده از باندهای پس پراکنش پلاریزاسیون‌های VV و VH و نیز باند زاویه برخورد (𝜃) مستخرج از تصاویر راداری Sentinel_۱ و کاربری اراضی مستخرج از سنجنده مادیس یک‌لایه آموزشی ایجاد شده و با استفاده از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان نقشه ریزمقیاس‌سازی رطوبت خاک به‌دست آمد. نتایج نشان داد که رطوبت حجمی خاک با قدرت تفکیک بالا بین ۱۸/۰ تا ۳۸/۰ در سال پر بارش و بین ۱۲/۰ تا ۲۴/۰ برای بلندمدت است. نقشه ناهنجاری نشان داد که بین ۱۴/۰ و ۱۸/۰ مترمکعب بر رطوبت خاک افزوده شده است. ناهنجاری مثبت بیش‌تر در شرق و جنوب استان بوده و مناطق کم رطوبت‌تر سهم ناهنجاری مثبت بیش‌تری را تجربه کرده‌اند. آماره شاخص موران با مقدار ۹۹/۰ خودهمبستگی مکانی ناهنجاری رطوبت خاک و خوشه‌ای بودن افزایش رطوبت را نیز مورد تأیید قرار داده است. در مجموع می‌توان نتیجه‌گیری کرد که با استفاده از نتایج این روش می‌توان نسبت به پایش مناطق با ناهنجاری کم یا زیاد از نظر رطوبت خاک را پس از بارش‌های مختلف اقدام کرد و از نتایج آن در بهبود فرآیند تصمیم‌گیری‌ها استفاده کرد.

 
مهران سهیلی، دکتر رئوف مصطفی‌زاده، دکتر اباذر اسمعلی‌عوری، مهندس لیلا بابایی، زینب حزباوی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده

هدف از تحقیق حاضر، تجزیه و تحلیل تغییرات مکانی ردپای آب محصولات در چهار بخش مختلف آب آبی، سبز، خاکستری و سفید در زیرحوضه‌های خیاوچای واقع در استان اردبیل بوده است. بدین‌منظور از داده‌های هواشناسی (بارش و دمای ماهانه) به‌عنوان داده‌های ورودی برنامه CROPWAT استفاده شد. از تصاویر Google Earth برای تهیه نقشه کاربری اراضی و برآورد مساحت کاربری‌ها استفاده شد. نتایج نشان داد که پنج محصول سیب، آلبالو، گیلاس، گردو و انگور کشت‌های غالب کاربری باغ هستند. بر همین اساس، در چهار بخش کاربری باغ، زراعت دیم، زراعت آبی و کاربری مرتع رد پای آب محصولات تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که مجموع آب مصرف شده توسط محصول سیب در همه زیرحوضه‌ها بیش‌تر از سایر محصولات بوده و میزان آب مجازی گردو نیز در اکثر زیرحوضه‌ها بالاست. مجموع مصرف چهار آب آبی، سبز، سفید و خاکستری در محصولات آلبالو، گیلاس و انگور به‌طور یکسان بوده و کم‌تر از دو محصول دیگر ارزیابی شد. هم‌چنین، میانگین مجموع آب آبی برای کاربری زراعت دیم برابر ۸۵/۲۷۸۸ مترمکعب بر تن برآورد شد که در این میان محصولات عدس و نخود بیش‌ترین آب آبی را در بین محصولات زراعت دیم داشته‌اند. از نظر تحلیل مکانی، زیرحوضه‌های ۷ و ۱۴ واقع در بخش غربی حوضه‌ خیاوچای بیش‌ترین مقادیر آب‌های مورد بررسی را به خود اختصاص دادند. در زیرحوضه ۷ بخش اعظمی از مساحت آن را کاربری مرتع و تنها بخشی جزئی از آن مربوط به زراعت دیم بوده و ۱۰۰ درصد مساحت زیرحوضه ۱۴ کاربری مرتع بوده است. بنابراین، الگوی کشت مناسب می‌تواند بر اساس مقادیر آب مجازی و تغییرات مکانی آن تعیین شود.

صفحه 1 از 1     

مجله علمی سامانه های سطوح آبگیر باران Iranian Journal of Rainwater Catchment Systems
تکمیل و ارسال فرم تعارض منافع
نویسنده گرامی ، پس از ارسال مقاله ، جهت دریافت فرم، لطفا بر روی کلمه فرم تعارض منافع کلیک نمایید و پس از تکمیل، در فایل های پیوست مقاله قرار دهید.
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4713