[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت‌نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فعالیت‌های انجمن::
اصول اخلاقی::
بانک‌ها و نمایه نامه‌ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: ارزیابی ضریب تاثیر سال ۱۴۰۰
:: شماره ۳۵ نشریه
..
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
فرم تعارض منافع و تعهد نویسندگان
نویسنده گرامی، تکمیل و ارسال فرم تعهد نویسندگان و فرم تعارض منافع در زمان ارسال مقاله الزامی است.
جهت دریافت فرم، روی کلمه فرم مورد نظر کلیک فرمایید و پس از تکمیل، در قسمت فایل‌های پیوست قرار دهید.
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۸ نتیجه برای تغذیه مصنوعی

احسان کرباسچی، علی شهیدی، چمه سمیرا منصوری، زینب کریم زاده مطلق ، امیر بسکابادی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

دشت بیرجند واقع در استان خراسان جنوبی با مساحت حدود ۳۴۲۵ کیلومتر مربع به دلیل شرایط اقلیمی نامناسب و شدت تبخیر، فاقد منابع آب سطحی قابل ‌توجه بوده و جز تعدادی شاخه رودخانه‌ای کوچک که جریان دائمی دارند در سایر شبکه‌های رودخانه‌ای، جریان آب فصلی و عمدتاً دوره‌ای و کم‌دوام است لذا منابع آب زیرزمینی مهم‌ترین ذخایر آب قابل استحصال در این محدوده به شمار می‌روند. آب‌های زیرزمینی در فعالیت‌های اقتصادی نقش اساسی دارند و ذخیره‌سازی آب در مخازن زیرزمینی از لحاظ اقتصادی سرمایه‌گذاری کمتری را می‌طلبد. با این حال تقاضاهای رو به ازدیاد برداشت‌های بیش از ظرفیت مجاز موجب کسری مخزن در آبخوان‌های آبرفتی در سطح تمام دشت‌های استان گردیده است و منجر به کاهش سطح آب سفره‌های زیرزمینی شده است. از آنجا که در این محدوده بارش‌ها اغلب ناچیز و گاه به صورت سیلاب‌های مخرب ظاهر می‌شوند، می‌توان از عملیات تغذیه مصنوعی آب‌‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های زیرزمینی به عنوان یک راهکار مناسب جهت استفاده بهینه از سیلاب‌ها و پایداری سفره‌های آب زیرزمینی استفاده کرد. در انجام عملیات تغذیه مصنوعی، انتخاب معیارها و روش مناسب برای تعیین بهترین مکان‌ها دارای اهمیت بالایی می‌باشد. در این مقاله از دو روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و ترکیب خطی وزنی در محیط سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. با انتخاب دشت بیرجند به عنوان مطالعه موردی معیارهای شیب، گسل، پتانسیل سیل‌خیزی، کاربری اراضی، منابع آبی، سکونتگاه‌ها و کیفیت آب جهت انتخاب محل‌های مناسب تغذیه مصنوعی در نظر گرفته شد. نقشه توانمندی تغذیه مصنوعی بر طبق شکستگی‌های طبیعی به ۵ طبقه تناسب تقسیم شد. نتایج نشان می‌دهد که ۹۳/۱۴۸ کیلومتر مربع در طبقه بسیار نامناسب، ۷۳/۳۳۹ کیلومتر مربع در طبقه نامناسب، ۴۹/۴۵۳ کیلومتر مربع متوسط، ۸۳/۲۲۲ کیلومتر مربع مناسب و ۵۳/۱۴۲ کیلومتر مربع از مساحت محدوده مورد مطالعه بسیار مناسب می‌باشد.


مهندس حمید مسلمی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها یک استراتژی برای بهبود و توسعه منابع آب زیرزمینی است. در کشور ایران هزینه‌های زیادی صرف احداث طرح­های تغذیه مصنوعی می‌گردد. عملیات آبخیزداری یکی از مهم‌ترین پروژه­های تغذیه مصنوعی است که هر ساله اعتبارات زیادی از منابع ملی برای اجرای آن‌ها هزینه می‌شود. لذا ارزیابی اثرات این پروژه­ها بر آبخوان‌ها بسیار مهم است. این تحقیق با هدف بررسی میزان اثر بخشی سد سنگی ملاتی زروم بر کمیت آب زیرزمینی قسمتی از دشت توکهور انجام پذیرفت. بدین منظور از دادهای سطح ایستابی دو حلقه چاه شاهد و سه حلقه چاه آزمایشی در یک دوره آماری ۱۴ ساله (از سال آبی۷۷-۷۶ تا ۹۰-۸۹) استفاده شد. برای بررسی اثر سد بر سطح ایستابی آب دشت مذکور، آمار به دو دوره قبل از احداث سد (۸۳-۷۶) و بعد از احداث سد (۹۰-۸۳) تقسیم شدند. نتایج نشان داد با وجود این که داده‏‏های بارش منطقه در دوره قبل و بعد از اجرای پروژه تغییرات چندانی نداشته، ولی سطح آب در همه چاه‏‏های آزمایشی در دوره بعد از اجرای طرح افزایش ولی در چاه‌های شاهد کاهش یافته است. این موضوع نشان دهنده تاثیر مثبت اجرای طرح مذکور روی سطح ایستابی دشت توکهور می‌باشد.

علی بصیرپور، مهدی حاجیان نژاد، مینا بکی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

یکی از راه­کارهای موجود برای استفاده بهینه از منابع آب در شرایط بحرانی وضعیت منابع آب زیرزمینی و سطحی موجود، اجرای طرح­های تغذیه مصنوعی می‌باشد. این سیستم­ها با هدف ذخیره آب‌های سطحی مازاد در آبخوان­های آب زیرزمینی به منظور بهبود کمی منابع آب و همچنین بهبود کیفیت آب در طی گذر از لایه­های مختلف خاک صورت می­پذیرد. اجرای طرح­های تغذیه مصنوعی بنا بر روش­های جدید در استان اصفهان قدمت چندانی ندارد و از سال ۱۳۶۶ آغاز شده است. در این مدت ۱۷ طرح تغذیه مصنوعی توسط شرکت آب منطقه­ای اصفهان در استان اجرا شده است. با توجه به هزینه­های هنگفت طراحی و اجرای این طرح­ها، ارزیابی این پروژه­ها به منظور شناسایی نقاط قوت و ضعف آن­ها اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش به ارزیابی کلی این طرح­ها بر اساس ۵ پارامتر اساسی مؤثر در عملکرد پروژه­های تغذیه مصنوعی پرداخته شده است. بر اساس این ارزیابی طرح­های مذکور از نظر مکان­یابی در مناطق مناسبی احداث شده­اند، اما در اکثر موارد از نظر مطالعات قبل از اجرای طرح شرایط مناسبی نداشته­اند. تعداد زیادی از طرح­های اجرا شده از نظر اجرا و عملکرد وضعیت نسبتاً مناسبی دارند اما در مورد نحوه نگهداری و بهره­برداری از آن­ها لازم است تمهیدات مناسبی در نظر گرفته شود.


احد حبیب‌زاده، میرمسعود خیرخواه زرکش، علیرضا مجیدی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

قنات یکی از ابتکارات ایرانیان جهت مبارزه با کمبود آب و تامین آب کشاورزی خصوصا در مناطق خشک و نیمه خشک می‌باشد. خشکسالی‌های چند سال اخیر در کشور باعث خشک شدن آب در بسیاری از قنات‌ها شده است. در این رهگذر روش‌های تغذیه مصنوعی آب و احداث سامانه‌های سطوح ‌آبگیر باران اقدامی موثر در حفظ قنات‌های موجود و افزایش آبدهی آن‌ها خواهد بود. از سامانه‌های مناسب جهت تغذیه مادرچاه قنات‌ها به خصوص در داخل مسیل‌ها می‌توان به تورکینست اشاره نمود که با توجه به نگهداری رواناب زیاد پس از هر بارش، می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر افزایش آبدهی قنات ها در مناطق مختلف داشته باشد. در این تحقیق سعی بر آن است به کاربرد، ابعاد و محل مناسب این سامانه پرداخته شود. سدهای تورکینست می‌تواند در کنار و یا نزدیک رودخانه ساخته شود تا آب از رودخانه به این سامانه هدایت شود. از نظر منابع آب زیرزمینی در زیرحوضه مشنق واقع در شمال دریاچه ارومیه حدود ۴۰ حلقه چاه عمیق، ۴ رشته قنات فعال بوده، در کل مجموع ۵ میلیون متر مکعب آب را از سفره‌های آب زیرزمینی تخلیه می‌کنند. برای احداث دو مورد تورکینست با هدف تغذیه مادر چاه قنات کت‌کهریزی در کنار رودخانه مشنق در شمال دریاچه ارومیه عملیات خاکبرداری و خاکریزی با ابعاد قطر بزرگ ۶۰ متر و قطر کوچک ۵۰ متر در کف، به ارتفاع ۳ متر با شیب ۱:۳ انجام گردید؛ گنجایش مفید تورکینست‌ها بین ۲۷۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ متر مکعب برآورد شد. در صورت رعایت اصول فنی در احداث این سازه با هدف تغذیه مصنوعی در داخل مسیل‌ها و آبرفت‌های درشت دانه با کمینه تخلخل ۳۵%، بیش از ۱۰۰۰۰ متر مکعب آب در هر آبگیری به سطح ایستابی آب‌ زیرزمینی در مادرچاه قنات تغذیه خواهد شد.

سید محمد تاج بخش، هادی معماریان، حسین پارسا صدر،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده

ارزیابی و کنترل عملکرد جزء لاینفک هر گونه فعالیت وکار اجرایی به شمار رفته و هدف از آن نیز اصلاح، بهبود و کاهش هدررفت­ها و جهت بهره­وری بهتر و اتخاذ تکنیک­های مناسب که در نهایت به پیشرفت برنامه­ها می­انجامد. لذا بررسی حاضر با هدف شبیه­سازی جریان آب زیرزمینی و بررسی اثرات پروژه تغذیه مصنوعی جمعاب بر منابع آب زیرزمینی دشت فریزی چناران با استفاده از مدل ریاضی و کد MODFLOW انجام پذیرفته است. مدل آبخوان مورد مطالعه بیشترین حساسیت را نسبت به تغییرات هدایت هیدرولیکی و دبی بهره­‌برداری از چاه‌ها دارد و نسبت به تغییرات تغذیه سطحی ناشی از بارندگی حساسیت کمتری از خود نشان می‌دهد. طرح تغذیه مصنوعی جمعاب در سناریو شاهد باعث افزوده شدن سالانه ۴۵۳۷۱۷,۶ متر مکعب آب به آبخوان گردیده است. حداکثر حجم آب ورودی به سیستم آبخوان از طریق تغذیه مصنوعی جمعاب بین سال­های ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۱برابر با ۱.۸ میلیون متر مکعب می­باشد و با توجه به سناریو شاهد میزان۱.۳۵ میلیون متر مکعب افزایش داشته است، این مقدار افزایش تغذیه باعث شده است متوسط ارتفاع سطح ایستابی آبخوان دشت فریزی چناران نسبت به سناریو شاهد در دوره پیش بینی در سال‌های ۹۳، ۹۴ و ۹۵، به ترتیب برابر ۰,۰۹، ۰.۱۱ و ۰.۱۷ متر افزایش یابد، و حداقل حجم آب ورودی به سیستم آبخوان از طریق تغذیه مصنوعی جمعاب بین سال­های ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۱ مربوط به سال­های ۱۳۷۴ و ۱۳۸۱ می­باشد که تقریبا برابر با ۱۷۰هزار متر مکعب می­باشد که نسبت به سناریو شاهد میزان ۲۸۳ هزار متر مکعب کاهش داشته است، برآورد درآمد در سیستم برابر با ۵۷,۵ میلیارد تومان در طول دوره بهره­برداری تا سال ۱۳۹۱ بدست می­آید. نسبت سود به هزینه پروژه با لحاظ کلیه درآمدهای حاصل ازکارکردهای اکوسیستمی پروژه و تولید حدود ۱۱ می­باشد. که این اعداد نشان دهنده توجیه اقتصادی پروژه در دوره بهره­برداری تا سال۱۳۹۱ است.

علی دسترنج، حمزه نور، محمد رستمی، جواد چزگی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده

مهار سیلاب‌ها، تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، بهبود پوشش گیاهی و افزایش تولید مراتع از پیامدهای اجرای طرح‌های پخش سیلاب در کشور می‌باشند. با این حال، ارزیابی صحیح این پروژه‌ها زمانی ممکن است که علاوه بر ارزیابی فنی، طرح را بر اساس نظرات ساکنین و بهره‌برداران نیز مورد ارزیابی قرار داد.  در این راستا، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی طرح پخش سیلاب جاجرم از دید روستاییان ساکن در حاشیه طرح انجام شده است. ابزار جمع‌آوری داده‌ها در این تحقیق پرسشنامه می‌باشد. به‌منظور سنجش روایی پرسشنامه از نظرات کارشناسان و صاحب‌نظران آبخیزداری استفاده شده و برای سنجش پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. یافته‌های این تحقیق نشان داد که ارزیابی ساکنین مناطق اطراف از اجرای طرح پخش سیلاب جاجرم مثبت بوده است. هم‌چنین نتایج نشان داد که بیش‌ترین تأثیر طرح پخش سیلاب جاجرم از دیدگاه روستائیان، کاهش خسارت‌های سیل بر مزارع و باغ‌ها و منازل مسکونی (گویه‌های ۸ و ۹) است.

زهره رامک، نجات زیدعلی نژاد،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

علی­رغم ظرفیت بالای آب­های زیرزمینی در مقابل تنش­هایی مانند تغییر اقلیم، رشد سریع جمعیت و نیاز بیش­تر به منابع آب، به‌خصوص در کشورهای خشک و نیمه­خشک مانند ایران، بهره­برداری بی­رویه از این منابع ارزشمند موجب بر هم خوردن تعادل طبیعی آبخوان­ها، بیلان منفی آب زیرزمینی در بسیاری از مناطق کشور و  ایجاد مشکلات بسیاری شده است. در چنین مناطقی تغذیه مصنوعی آب­های زیرزمینی می­تواند به‌عنوان راهکاری در جهت تعادل آبخوان و احیای این منابع ارزشمند به کار گرفته شود. در این مطالعه، پس از بیان روش­های مختلف تغذیه مصنوعی آب­های زیرزمینی، به‌عنوان یکی از راهکارهای مؤثر در زمینه احیای این منابع، طرح­های تغذیه مصنوعی انجام‌شده، با تأکید بر تحقیقات داخل کشور، بررسی‌شده است. مرور تحقیقات نشان می­دهد تغذیه مصنوعی آب­های زیرزمینی در کشور عمدتاً به روش پخش سیلاب انجام‌شده است که در بیش­تر موارد، به‌عنوان فرآیندی مؤثر جهت به تعادل رساندن آبخوان­ها عمل می­کند و با توجه به کارایی بالا و هزینه نسبتاً پایین نسبت به سایر روش­ها، می­تواند نقش قابل‌توجهی جهت رسیدن به مدیریت پایدار منابع آب کشور داشته باشد. نتایج تحقیق نشان می­دهد نوع آبخوان، شرایط هیدروژئولوژیکی، جنس سازندهای زمین­شناسی، شیب منطقه و شرایط اقتصادی مهم‌ترین عوامل در انتخاب روش تغذیه می­باشند. هم­چنین نتایج لزوم مطالعات جامع و کامل برای انتخاب محل و روش تغذیه مصنوعی جهت رسیدن به نتایج مطلوب و کارایی موفق طرح را نشان می­دهد. علاوه بر آن پدیده انسداد و کاهش سرعت نفوذ به‌عنوان مهم‌ترین مشکلات موجود در اجرای این طرح­ها شناسایی شدند.

جهانگیر عابدی کوپایی، امیر زارعی، عیسی معروف پور،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده

در دهه­ های اخیر افزایش روزافزون جمعیت، نیازهای انسانی و تغییر الگوهای مصرفی جوامع، برنامه­ریزی و مدیریت منابع آب را بیش‌ازپیش ایجاب می­کند. از راه‌کارهای مدیریتی منابع آب زیرزمینی می­توان به جبران این منابع از طریق تغذیه مصنوعی و بهره­برداری با توجه به ظرفیت آبخوان­ها اشاره نمود. منطقه مورد مطالعه، در حوضه آبریز قروه به ﻣﺴﺎﺣﺖ ۱۷/۲۳۲ کیلومترمربع واقع‌ شده است. در این پژوهش که در دشت قروه در استان کردستان انجام ‌شده، تعداد نه معیار شامل شیب، کاربری اراضی، ضخامت آبرفت غیراشباع، هدایت هیدرولیکی، فاصله از رودخانه، زمین‌شناسی، هدایت الکتریکی، قابلیت انتقال آبخوان و پوشش گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش ترکیب وزنی-خطی (WLC است. وزن­ های وارد شده در این روش،­ توسط فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در نرم‌افزار Super Decisions استخراج شد. نتایج این روش نشان داد که حدود ۴/۲۳ درصد از کل مساحت دشت و به میزان ۴/۵۴ کیلومترمربع برای انجام عمل تغذیه، دارای ارزش زیادی است و حدود ۱۹ درصد از کل مساحت دشت نامناسب تشخیص داده شد.

 


صفحه 1 از 1     

مجله علمی سامانه های سطوح آبگیر باران Iranian Journal of Rainwater Catchment Systems
تکمیل و ارسال فرم تعارض منافع
نویسنده گرامی ، پس از ارسال مقاله ، جهت دریافت فرم، لطفا بر روی کلمه فرم تعارض منافع کلیک نمایید و پس از تکمیل، در فایل های پیوست مقاله قرار دهید.
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 35 queries by YEKTAWEB 4714