[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت‌نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فعالیت‌های انجمن::
اصول اخلاقی::
بانک‌ها و نمایه نامه‌ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: ارزیابی ضریب تاثیر سال ۱۴۰۰
:: شماره ۳۵ نشریه
..
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
فرم تعارض منافع و تعهد نویسندگان
نویسنده گرامی، تکمیل و ارسال فرم تعهد نویسندگان و فرم تعارض منافع در زمان ارسال مقاله الزامی است.
جهت دریافت فرم، روی کلمه فرم مورد نظر کلیک فرمایید و پس از تکمیل، در قسمت فایل‌های پیوست قرار دهید.
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۶ نتیجه برای شدت

جهانگیر پرهمت، علی اکبر عباسی، الهام خوشبزم،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

ضریب جریان حوضه تابع پارامترهای مختلفی چون خصوصیات هندسی حوضه، خصوصیات خاک‌های حوضه، پوشش گیاهی، زمین شناسی، بار رسوب و عوامل انسانی است که هر کدام از این عوامل می‌توانند بر میزان حجم رواناب خروجی از نقطه پایاب حوضه تأثیر بگذارند. با این حال بارندگی عمده‌ترین عاملی است که بر روی رواناب موثر است. ضریب رواناب در حوضه‌های بزرگ با استفاده از اطلاعات بارندگی و اطلاعات جریان ثبت شده توسط ایستگاه‌های هیدرومتری تعیین می‌شود. در حوضه‌های کوچک به دلیل فقدان ایستگاه هیدرومتری برآورد ضریب رواناب و حجم جریان ناشی از بارندگی‌ها با مشکل مواجه است. در این تحقیق وقایع بارش و رواناب در حوزه آبخیز سنگانه کلات (زیر حوزه‌های مورد مطالعه کوچک و دارای مساحتی در حد یک هکتار و مساحت کل حوزه نیز حدود هفت هکتار می‌باشد) مورد اندازه‌گیری قرار گرفته است. بارش توسط یک دستگاه باران نگار و رواناب با استفاده از تعداد پنج دستگاه لیمنوگراف که چهار مورد از آنها در خروجی زیر حوزه‌ها و یک مورد در خروجی حوزه اصلی نصب شده است، ثبت گردیده است. شدت بارندگی یکی از عواملی است که در ایجاد رواناب مؤثر می‌باشد. از این رو، در این تحقیق ضریب رواناب در شدت‌های مختلف بارندگی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهد که با افزایش شدت بارندگی حجم رواناب تولید شده افزایش پیدا کرده است. منحنی‌های رابطه حجم رواناب و مساحت حوزه برای شدت‌های مختلف بارش ارائه گردیده است که می تواند در برآورد حجم رواناب مورد استفاده قرار گیرد.
زهرا زراعتکار، فرزاد حسن پور،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

چکیده

سیل‌ یک ‌پدیده ‌طبیعی ‌است‌ که رویداد، اندازه ‌و تکرار آن ناشی‌ از عوامل‌ متعددی ‌است‌ که‌ بسته ‌به ‌شرایط اقلیمی‌، زمین­شناسی و جغرافیایی‌ هر منطقه ‌تغییر می‌کند. ضرورت آگاهی از وضعیت منابع آب و نیز عدم وجود شبکه‌ قابل قبولی از ایستگاه­های هیدرومتری، اهمیت استفاده از روش­های غیرمستقیم برای محاسبه حجم رواناب در‌ حوضه‌های آبریز را بیش از پیش آشکار می­سازد. حوضه­ی آبخیز شاهرود از ارتفاعات شمال بیرجند تا دامنه­های‌ ارتفاعات شرقی و جنوبی گسترده شده و از نظر تقسیمات حوضه­های آبخیزکشور، جزء حوضه کویر لوت محسوب‌ می‌گردد. تغییر کاربری طبیعی اراضی و ساخت و سازهای صورت گرفته در حوضه بالادست، ساخت و سازهای غیر‌ مجاز در حاشیه کانال­ها و عدم رعایت حریم رودخانه از جمله اصلی­ترین دلایل افزایش پتانسیل سیل­خیزی حوضه­ی شاهرود در سال­های اخیر می­باشد. در این پژوهش پس از تهیه نقشه زمین­شناسی حوضه و شناسایی جنس و نوع سنگ­های حوضه بر اساس تیپ سازندهای موجود، پارامترهای نگهداشت سطحی حوضه تعیین گردید در ادامه بر اساس پارامترهای زمین­شناسی، سنگ­شناسی، هیدرولوژی و هیدروژئولوژی حوضه نقشۀ استعداد منطقه برای تولید رواناب تعیین گردید. براساس نتایج این تحقیق تنها ۴ کیلومتر مربع از سطح حوضه (۲۵/۰ درصد از کل حوضه) را مناطق با پتانسیل سیل خیزی کم و ۱۳۴۴ کیلومتر مربع دیگر از سطح کل حوضه (۸۴ درصد از کل حوضه) مربوط به مناطق با پتانسیل سیل خیزی زیاد و بسیار زیاد می­باشد. شناسایی مناطق سیل خیز حوضه شاهرود می­تواند در امر حفاظت خاک و کاهش خسارات­های سیل کمک نموده و امکان مدیریت حوضه آبریز را به نحو مطلوب­تری فراهم نماید.


علی اکبر عباسی، جهانگیر پرهمت،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

آستانه شروع رواناب تابع پارامترهای مختلفی چون خصوصیات بارش، خصوصیات هندسی حوضه، خصوصیات خاک حوضه، پوشش گیاهی و رطوبت اولیه می‌باشد. آستانه شروع رواناب در حوضه‌های بزرگ با استفاده از اطلاعات بارندگی و اطلاعات جریان ثبت شده توسط ایستگاه­های هیدرومتری تعیین می‌شود. در حوضه‌های کوچک به دلیل فقدان ایستگاه هیدرومتری برآورد آستانه شروع رواناب با مشکل مواجه است. در این تحقیق وقایع بارش توسط یک دستگاه باران­نگار و رواناب در خروجی حوضه آبخیز سنگانه کلات به مساحت ۲۷/۶ هکتار و خروجی چهار زیرحوضه آبخیز کوچک واقع در این حوضه آبخیز با استفاده از پنج دستگاه لیمنوگراف به مدت دو سال ثبت گردید. عوامل مختلف موثر در آستانه شروع رواناب نظیر شدت بارش، مساحت حوضه، شیب آبراهه و شیب حوضه، تراکم آبراهه، بارندگی چند روز قبل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شدت بارندگی و مساحت حوضه بیشترین نقش را در آستانه شروع رواناب دارند که در بین این دو عامل تأثیر شدت بارندگی بیشتر از مساحت بوده است. رابطه­ای بین آستانه شروع رواناب و این دو عامل بر قرار شد که از دقت خوبی برخوردار می‌باشد.


پریسا پهلوانی، محمدتقی دستورانی، جواد طباطبایی، مهدی وفاخواه،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

 باران جزء پاکترین منابع آب موجود در طبیعت است، چنانچه رواناب حاصل از آن جمع­آوری و مورد استفاده قرار بگیرد باعث صرفه­جویی در مصرف آب و مدیریت بهتر در منابع آب کشور خواهد شد. از آنجا که سطح وسیعی از مساحت شهرها راپشت­بام منازل مسکونی تشکیل می­دهد، حجم آب استحصالی از سطح پشت­بام منازل قابل توجه است و می­تواند بخشی از نیاز آبی ساکنان را فراهم کند. در این تحقیق وقایع بارش و رواناب در شهر مشهد که دارای اقلیم خشک و نیمه خشک است و شهر نور که دارای اقلیم معتدل است، مورد اندازه­گیری قرار گرفت. سطح مورد نظر برای جمع­آوری آب باران سطوح عایق پشت­بام در نظر گرفته شد. پس از آماده­سازی پشت­بام­ها، منبع آب قرار داده شد و بعد از هر بارش میزان رواناب اندازه­گیری شد. اطلاعات مربوط به بارش از نزدیک­ترین ایستگاه سینوپتیک به منطقه دریافت شد. با استفاده از تجزیه و تحلیل­های آماری لازم، مقادیر ضریب رواناب و حجم رواناب ناشی از بارندگی به ازای مقادیر متفاوت عمق و شدت بارندگی بعد از هر واقعه تعیین گردیده است. بر اساس نتایج این تحقیق ضریب رواناب در وقایع بارندگی منجر به رواناب به طور متوسط برای فصل پاییز در مشهد ۶۶/۰ و نور ۷۵/۰، برای فصل زمستان در مشهد ۶۹/۰ و نور ۷۶/۰ و برای فصل بهار در مشهد ۶۲/۰ و نور ۶۹/۰ می‌باشد. احتمال آستانه ظهور رواناب در شهر نور ۳/۰ میلی­متر و در شهر مشهد ۷/۰ میلی­متر است. ارتفاع کل بارش و رواناب در مشهد به ترتیب ۵/۲۱۷ و ۹/۱۳۹ میلی­متر و در نور ۸/۴۹۶ و ۱/۳۵۶ میلی­متر است. بیشترین مقدار متوسط رواناب تولید شده در شهر مشهد مربوط به فصل بهار و در شهر نور مربوط به فصل پاییز است.


بهنوش فرخ زاده، حمدیه واثق نژاد،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده

با توجه به تأثیر غیر قابل انکار خشکسالی بر بخش­های مختلف زندگی انسان، مطالعه و بررسی دقیق این پدیده امری ضروری به نظر می ­رسد. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی دقت روش­ های زمین آمار در تهیه نقشه شدت خشکسالی ­های رخ داده در دشت ملایر با استفاده از شاخص سطح آب استاندارد شده ((SWI و تحلیل روند داده­ های سطح ایستابی چاه های پیزومتری است. نتایج بر اساس معیار­های RMSE و MAE نشان داد که در بین روش های میان ­یابی، روش کریجینگ ساده  (SK)  با مدل کروی به دلیل دارا بودن RMSE و MAE پایین­تر (برای سال ۱۳۷۸ با مقادیر ۰,۰۵ RMSE=و ۰,۰۰۱MAE =  و برای سال ۱۳۹۱ با مقادیر ۱,۰۴ RMSE= و ۰,۰۰۰۴- MAE =) دقیق ترین روش بوده و به عنوان مناسب­ترین روش جهت تهیه نقشه شدت خشکسالی انتخاب شد. همچنین  نتایج نشان داد در اکثر چاه­های پیزومتری منطقه روند افزایش افت سطح ایستابی قابل ملاحظه است.

مهران زند، مرتضی میری، محمود دمی زاده، جهانگیر پرهمت،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

کشاورزی استان لرستان بر پایه زارعت آبی و دیم استوار است که در بخش زارعت آبی از دو منبع آبهای سطحی و زیرزمینی استفاده می‌شود. یکی از مهمترین مخاطرات طبیعی تأثیرگذار بر کشاورزی استان، رخداد خشکسالی و پیامدهای آن است. از اینرو هدف اصلی این پژوهش بررسی اثرات خشکسالی بر زراعت آبی استان لرستان است. دادههای مورد استفاده شامل: ویژگیهای زراعت آبی استان لرستان، ویژگیهای منابع آبی مورد استفاده در زراعت آبی، نقشه کاربری اراضی و شاخصهای خشکسالی می‌باشد. نتایج بررسی شاخص‌های خشکسالی محاسبه شده نشان داد که در سطح استان لرستان، روند افزایشی خشکسالی و تکرار سیکل‌های بلند مدت خشکسالی و ترسالی در استان لرستان مشهود است. همچنین مشخص شد که طی دوره ۳۶ ساله رخدادهای خشکسالی با شدت‌های مختلف در سطح استان لرستان رخ داده است و توزیع زمانی این دوره‌ها پراکنده و در کل ۳۶ سال مطالعاتی دیده می‌شوند. نتایج حاصل از مقادیر شاخص همبستگی بین میزان عملکرد گیاهان زراعی آبی بویژه گندم و جو با مقادیر شاخص‌های مختلف خشکسالی طی دوره ۱۳۹۶-۱۳۷۰ بیانگر ارتباط مثبت و مستقیم بین عملکرد گیاهان زراعی آبی با مقادیر شاخص‌های خشکسالی است. از نظر زمانی بیشترین مقدار همبستگی، بین میزان عملکرد با مقادیر شاخص‌های خشکسالی در مقیاس زمانی یک تا شش ماهه مشاهده می‌شود و در مقیاس‌های زمانی طولانی‌تر مقدار همبستگی کاهش پیدا می‌کند. از جمله دلایل اصلی وقوع این شرایط اینست که، وقایع خشکسالی کوتاه مدت بر روی پوشش گیاهی دیم و مراتع و رخدادهای خشکسالی بلند مدت تر به دلیل وابستگی بیشتر زراعت­های آبی به منابع آب­های سطحی و زیرزمینی، بیشتر بر زراعت آبی  تاثیر گذارند. براساس نتایج به دست آمده، در مجموع می‌توان گفت که افزایش تنش‌های خشکی و حرارتی در سطح استان لرستان سبب کاهش عملکرد و افزایش نیاز آبی محصولات زراعی آبی مختلف شده است. 


صفحه 1 از 1     

مجله علمی سامانه های سطوح آبگیر باران Iranian Journal of Rainwater Catchment Systems
تکمیل و ارسال فرم تعارض منافع
نویسنده گرامی ، پس از ارسال مقاله ، جهت دریافت فرم، لطفا بر روی کلمه فرم تعارض منافع کلیک نمایید و پس از تکمیل، در فایل های پیوست مقاله قرار دهید.
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 4710