:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر فعالیت های صنعتی، آبزی‌پروری و خانگی بر نوسان مواد مغذی در رودخانه تجن
رضا دهمرده بهروز* ، فاطمه عین الهی پیر
دانشگاه زابل
چکیده:   (133 مشاهده)
زمینه و هدف: مواد مغذی از منابع مختلف، رواناب­های کشاورزی، فاضلاب­های صنعتی و شهری وارد آب های سطحی و زیرزمینی می­گردند. هدف از این مطالعه، بررسی مواد مغذی ( فسفات و نیترات) منابع مهم آلاینده رودخانه تجن شامل استخرهای پرورش ماهی، صنایع آنتی بیوتیک­سازی ، شیر پاستوریزه پاکسار، چوب و کاغذ مازندران ، ذرات معلق جامد کارگاه­های شن و ماسه و فاضلاب­های منازل مسکونی است. 
روش بررسی: آنالیز مواد مغذی با استفاده از دستگاه فتومتر صورت پذیرفت. برای بررسی میزان ذرات معلق جامد کارگاه­های شن و ماسه، نمونه‌برداری از بالادست و پایین‌دست این صنعت صورت پذیرفت و میزان ذرات معلق جامد به روش برجاگذاری به مدت 24 ساعت و تخلیه آب رویی و در نهایت خشک نمودن رسوب تغلیظ شده در دمای 105 درجه آون مشخص شد.
یافته­ها: بررسی­های به عمل آمده نشان داد که  غلظت ذرات معلق جامد در پایین دست کارگاه های شن و ماسه نسبت به بالادست به طور متوسط  4/0گرم در لیتر افزایش و نیز غلظت نیترات در استخرهای پرورش ماهی سردآبی 2/0 میلی گرم در لیتر در آب خروجی کارگاه­ها  افزایش یافته است. هم­چنین برآورد گردید 45 کیلو گرم در روز فسفر آلی و 120 کیلوگرم در روز  نیتروژن آلی از طریق فاضلاب های خانگی شهر ساری و حومه به طور مستقیم وارد رودخانه تجن می­­گردد.
بحث و نتیجه گیری:  انتظار می رود نتایج حاصل از این تحقیق بتواند مبنایی برای آگاهی از میزان آلاینده­های ورودی به رودخانه تجن در اختیار مدیران قرار دهد تا با اطلاع از شرایط موجود تدابیر لازم اتخاذ گردد.
 
شماره‌ی مقاله: 3
واژه‌های کلیدی: فاضلاب انسانی، صنایع، استخرهای پرورش ماهی، رودخانه تجن
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1404/9/29 | ویرایش نهایی: 1405/2/30 | پذیرش: 1405/3/2 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1405/4/5


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها