[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت‌نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فعالیت‌های انجمن::
اصول اخلاقی::
بانک‌ها و نمایه نامه‌ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: ارزیابی ضریب تاثیر سال ۱۴۰۰
:: شماره ۳۵ نشریه
..
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
فرم تعارض منافع و تعهد نویسندگان
نویسنده گرامی، تکمیل و ارسال فرم تعهد نویسندگان و فرم تعارض منافع در زمان ارسال مقاله الزامی است.
جهت دریافت فرم، روی کلمه فرم مورد نظر کلیک فرمایید و پس از تکمیل، در قسمت فایل‌های پیوست قرار دهید.
..
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
توزیع مکانی دمای رویه زمین در استان زنجان
قباد رستمی زاد ، حسن شادمان*
بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران
چکیده:   (80 مشاهده)
دمای رویه زمین یکی از فراسنج­های اثرگذار بر بسیاری از فرایندهای طبیعی و انسانی است. در این پژوهش توزیع مکانی دمای رویه زمین در استان زنجان در دوره 2001 تا 2023 با استفاده از فراورده MOD11A2 V6.1  مودیس بررسی ‌شده است. در این راستا اثر ارتفاع طول و عرض جغرافیایی بر پراکندگی دمای رویه زمین، الگوی مکانی آن و پهنه‌های دمایی استان به ترتیب با استفاده از روش‌های همبستگی جزئی، آماره G* و تحلیل خوشه‌ای ارزیابی و آشکار شد. یافته‌ها نشان داد که میانگین دمای رویه زمین در روز 6/24 و در شب 3/5 درجه سلسیوس بوده است. بررسی اثر عوامل مکانی بر دمای رویه زمین نشان داد که رابطه ارتفاع  طول و عرض جغرافیایی با دمای رویه زمین منفی است. ازاین‌رو با حرکت از جنوب به شمال، باختر به خاور و زمین‌های پست به بلندی‌ها دما کاهش می‌یابد. بااین‌همه ارتفاع بیش‌ترین اثر را بر دما دارد و اثر طول جغرافیایی و عرض جغرافیایی ضعیف‌تر است. ازاین‌رو اثر ارتفاع می‌تواند بر اثر طول و عرض جغرافیایی چیره شود. دمای رویه زمین در استان، با اطمینان 95 درصد و بیش‌تر از یک الگوی خوشه‌ای پیروی می‌کند که پستی‌ها و بلندی‌های استان بیش‌ترین نقش را در شکل‌گیری آن داشته‌اند؛ به گونه‌ای که خوشه‌های بیشینه دما هماهنگ با زمین‌های پست و خوشه‌های کمینه دما هماهنگ با بلندی‌ها است. پهنه‌بندی دمای رویه زمین نشان داد که گستره استان را می‌توان به 4 پهنه دمایی بخش کرد؛ به گونه‌ای که میانیگن دمای روزهنگام و شب هنگام رویه زمین در هر چهار پهنه با اطمینان بیش از 99 درصد متفاوت هستند. ارتفاع و شکل زمین در ایجاد پهنه‌های چهارگانه دمایی برجسته‌ترین نقش را داشته‌اند؛ ازاین‌رو گرم‌ترین پهنه هماهنگ با زمین‌های پست شمال خاوری استان (دره قزل اوزن) و سرد‌ترین پهنه هماهنگ با مرتفع‌ترین نواحی استان هستند. همچنین سمت و سوی پهنه‌ها در بیش‌تر نواحی شمال باختری جنوب خاوری است. دمای روزهنگام رویه زمین در گروه نخست 9/23، گروه دوم 3/27، گروه سوم 8/28 و گروه چهارم 8/18 درجه سلسیوس است. همچنین میانگین دمای شب‌هنگام رویه زمین در گروه نخست، 4/4، گروه دوم 9/6، گروه سوم 1/12 و گروه چهارم 9/1 درجه سلسیوس بوده است. ازاین‌رو گروه سوم گرم‌ترین و گروه چهارم سردترین پهنه‌های دمایی هستند.
 
شماره‌ی مقاله: 5
واژه‌های کلیدی: دمای رویه زمین، توزیع مکانی، مودیس، زنجان.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی سامانه های سطوح آبگیر باران Iranian Journal of Rainwater Catchment Systems
تکمیل و ارسال فرم تعارض منافع
نویسنده گرامی ، پس از ارسال مقاله ، جهت دریافت فرم، لطفا بر روی کلمه فرم تعارض منافع کلیک نمایید و پس از تکمیل، در فایل های پیوست مقاله قرار دهید.
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4660