استاد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران، j.behmanesh@urmia.ac.ir
چکیده: (198 مشاهده)
تالابها از مهمترین اکوسیستمهای طبیعی بهشمار میروند و نقشی حیاتی در تنظیم چرخه آب، پشتیبانی از تنوع زیستی و ارائه خدمات زیستمحیطی ایفا میکنند. این مناطق بهدلیل حساسیت زیاد به تغییرات اقلیمی و فعالیتهای انسانی، در دهههای اخیر با کاهش مساحت و تغییر در کیفیت آب مواجه شدهاند. در این مطالعه، تغییرات مساحت و کیفیت آب تالابهای دائمی و فصلی طی بازه زمانی 34 ساله بررسی شد. برای تهیه نقشههای کاربری اراضی، از تصاویر ماهوارهای Landsat 5, 7 و Sentinel-2 با تفکیک مکانی دقیق و نرمافزارهای ArcGIS Pro و ENVI استفاده شد. تحلیلها با روشهای پیشرفتهای مانند SVM و مدلهای مارکوف انجام گرفت. نتایج نشان داد که مساحت اراضی آبی و باغات از 77/348 کیلومترمربع در سال 1990 به 20/634 کیلومترمربع در سال 2024 افزایش یافته و پیشبینی میشود تا سال 2030 به 722.90 کیلومترمربع برسد. در مقابل، مراتع بهطور مداوم کاهش یافته و از 13/1498 کیلومترمربع در سال 1990 به 06/1037کیلومترمربع در سال 2024 رسیده است. همچنین تالابهای فصلی نوسانات بیشتری نسبت به تالابهای دائمی نشان میدهند. تالابهای یادگارلو و طالقان در سالهای خشک کاهش شدیدی داشتهاند، درحالیکه تالابهای دائمی مانند آققلعه و درگهسنگی پایداری بیشتری نشان دادهاند. این نتایج بر اهمیت مدیریت منابع آب و برنامهریزی مناسب برای حفاظت از تالابها، بهویژه در دورههای خشکسالی، تأکید دارند.
Koohani M, Behmanesh J, Rezaverdinejad V. Analysis of changes in area and water quality of wetlands in the Godarchay Watershed. Journal of Rainwater Catchment Systems 2025; 13 (1) : 5 URL: http://jircsa.ir/article-1-574-fa.html
تکمیل و ارسال فرم تعارض منافع نویسنده گرامی ، پس از ارسال مقاله ، جهت دریافت فرم، لطفا بر روی کلمه فرم تعارض منافع کلیک نمایید و پس از تکمیل، در فایل های پیوست مقاله قرار دهید.